JŪROS KOPŪSTAI - TAI NE TIK JODAS.



Jūros kopūstai - tai ne tik jodo šaltinis, esant jodo deficitui.


     Džiovintuose jūros kopūstuose jodo kiekis yra apie 70000 mikrogramų 100 gr produkto. Kokiomis savybėmis išsiskiria jūros kopūstai, lyginant juos su kitais jodo šaltiniais?

     Žinoma, kad ruduose dumbliuose, kurių klasei priklauso jūros kopūstai (LAMINARIA), iki 95% juose esančio jodo yra organiniuose junginiuose, iš jų maždaug 10% sąryšyje su baltymais, kas taip pat turi didelę reikšmę. Be to, jūros kopūstuose yra kai kurių mono ir diotirodino - neaktyvių hormoninių medžiagų, esančių skydliaukės audiniuose, - jos taip pat yra organiniai produktai. Reikia pasakyti, kad vartojant neorganinius jodo preparatus, kuriems priklauso joduota druska, ne visada pasiekiama gerų rezultatų, ir esant perdozavimui, duoda nepageidaujamus jodo pertekliaus reiškinius (alerginę slogą, išbėrimus ir t.t.). Organinio jodo vartojimas netgi dideliais kiekiais neduoda jokių neigiamų reiškinių. Žinomi atvejai, kai individams prisiėjo ištisus metus maitintis daugiausia jūros dumblių produktais, tačiau jokių patologinių sveikatos nukrypimų nepastebėta.


     Jodo transformacija, patekusio į organizmą neorganinių druskų pavidale, nedidelė. Tuo tarpu biologiniai jodo junginiai žmogaus audinių lengviau utilizuojami, pilniau transformuojami ir daug geriau užsilaiko ir pilniau įsisavinami. Organiniai junginiai, esantys jūros kopūstuose, greičiau, negu ekvivalentiniai natrio jodidų kiekiai, normalizuoja skydliaukės funkciją. Tai galima paaiškinti ne tik jodo forma, bet ir esamais jūros kopūstuose daugybe mikro – makroelementais bei vitaminais, kurie stimuliuoja medžiagų apykaitą organizme.


     Pagal Švedijos firmos NRAV, daugelį dešimtmečių tiekiančios į Europos rinką tabletes iš jūros kopūstų "MARINIL", pateiktus davinius, 10 gr . džiovintų jūros kopustų turi vitamino E tiek pat, kiek 100 gr. morkų, vitamino D – kiek 9 kg abrikosų, kalcio – kiek viena stiklinė pieno, geležies - kiek 1 kg špinatų, jodo – kiek 11.6 kg menkės filė.

     Subalansuota makro – mikroelementų, esančių jūros kopūstuose, sudėtis kompensuoja bet kokį mineralinį nepakankamumą. Paprastai mineralinis ir vitamininis nepakankamumas yra sąlygotas arba sunkaus chroniško susirgimo, arba senyvo amžiaus, arba sunkaus fizinio apkrovimo. Visais šiais atvejais mikro – makroelementų trūkumo kompensacija gali būti pasiekta vartojant jūros kopūstus. Jūros kopūstai turi algino rugščių – gamtinių polisacharidų, kurių neturi antžeminiai augalai. Šie polisacharidai pasižymi stipriu sunkiųjų metalų sorbcijos efektu. Tokiu būdu iš organizmo pašalinami sunkieji metalai, taip vadinami toksinai, radionuklidai tame tarpe cezis, stroncis, turintys gana ilgą skilimo pusperiodį, ir esantys pagrindiniais radioaktyviniais teršalais. Bandymai parodė, kad algino rūgšties druskos – alginatai, kurie gaunami iš jūros kopūstų, pašalina radioaktyvius izotopus ne tik iš virškinamojo trakto turinio, bet ir iš raumenų, ir netgi iš kaulų audinio t.y. inkorporuotus radionuklidus.


     Maistiniai jūros kopūstai turi savyje fosfolipidus ir bromfenolus, turinčius aiškiai išreikštą antioksidantinį aktyvumą. Jie sugeba surišti laisvuosius radikalus, neleidžia jiems griauti ląstelių membranų, tuo pačiu padeda išvengti onkologinių susirgimų.

     Ir svarbiausia – dėka didelio kiekio poliprisotintų riebiųjų rūgščių Omega - 3 tipo - gamtinių chlorofilo darinių, jūros kopūstai pasireiškia imuno-moduliaciniu, imunokoreguojančiu veikimu, esant įvairiems imunitetiniams organizmo disbalansams.

     Tokiu būdu, jūros kopūstų vartojimas ne tik sprendžia jodo deficito problemą, tačiau ir padeda vykdyti gyventojų imunoprofikaktiką t.y. didinti tiek visos tautos sveikatingumą, tiek ir atskiro jos gyventojo.

     Gyventojų sveikatingumo gerinimo būdai ir metodai jūros kopūstų pagalba gali būti įvairiausi. Jūros kopūstų miltus galima dėti kepant duonos gaminius. Yra aprobuota receptūra duonos su jūros kopūstų priedu. Į visus duonos kepinius pridedama 0.4 - 0.5 gr jūros kopūstų miltų 1 kilogramui duonos. Jūros kopūstai gali būti sudėtinė dalis daržovių, grybų, žuvų konservų, uogienių gamyboje. Jūros kopūstai gali būti vartojami gaminant kasdieninį maistą, dedant juos į šaltus užkandžius, pirmus, antrus netgi į desertinius patiekalus. Tokia patirtis Lietuvos Respublikoje jau yra. Tai skanu, sveika ir naudinga, paprasta vartoti.


     Todėl galima teigti, kad "jūros farmakologija" tai tautos sveikatos šaltinis,
ir reikia aktyviau diegti ją į gyvenimą, ir į kasdieninį gyventojų maisto racioną,
kad išsipildytų Hipokrato žodžiai, ištarti gilioje senovėje:

"Tegu maistas bus jūsų vaistais, o vaistai - maistu!"